Welkom!

Na het besluit om in Portugal ons Quinta-project te starten is het tijd om deze ontwikkelingen met jullie te delen door middel van dit blog. De laatste maanden zijn wij hard op zoek gegaan naar een mooi plekje waar we ons droom project voor de toekomst kunnen realiseren. Waarom de Algarve in Portugal? Het biedt veel zon en bijzonder licht, schone lucht, mooie natuur, zee, strand, rust en de mensen zijn prettig en vriendelijk.

Kijkend naar alle veranderingen die er op dit moment plaats vinden, zowel bij onszelf als in de omgeving, de economie en het milieu, voelen wij dat de tijd rijp is voor een nieuwe fase in ons leven. Wij willen graag ons steentje bijdragen om terug te geven aan de aarde wat we al zo lang hebben genomen,  door meer met in plaats van tegen de natuur te werken.  We streven ernaar om in het zonnige Portugal zoveel mogelijk zelfvoorzienend te gaan leven. Dit betekent dat we onafhankelijk willen zijn d.m.v. het gebruik van zonnepanelen, eigen watervoorziening vanuit de bron (fonte), warmtepomp, en het verbouwen van eigen fruit en  groenten. De start om te consuminderen is al gemaakt.

Ons oog is gevallen op dit 1.7 hectare grondstuk met een >100 jaar oude boerderij (Quinta). De ligging is rustig en toch centraal in de Algarve, 2 km van het strand en het dichtstbijzijnde romantische vissersdorpje Ferragudo. Bij het eerste bezoek wisten we meteen dat dit het was! De rust, de natuur, het uitzicht en de ligging van het huis zijn fantastisch!
De basisstructuur is er al:  een oude waterbron en waterbekken, volwassen vegetatie, een stevig huis met dikke lemen muren en terrassen met wuivende palmbomen! Er zijn volop mogelijkheden om alles naar onze wensen aan te passen en in te vullen om comfortabel te kunnen leven. Het creëren van een zelfverzorgend systeem met water, zonne-energie, groente en fruit is heel goed mogelijk. We hebben de naam “Quinta da Fonte Velha” (boerderij de oude waterbron) gekozen aangezien het essentiële water uit deze bron alle elementen op de Quinta in verbinding brengt. Het symboliseert de zuivere bron van inspiratie.

De volgende stap is dat we met hulp van een uitstekende ervaren architect uit dezelfde buurt aan de slag gaan om de plannen op papier te zetten. We kijken enorm uit naar de spannende ontwikkelingen die dit project met zich mee gaan brengen. Maar voorlopig zijn we gewoon in Eindhoven en zullen van hieruit een aantal zaken regelen. Het bewoonbaar maken van de Quinta zal ongeveer een jaar in beslag gaan nemen. De komende tijd gaan we kennis en ervaring opdoen op het gebied van waterhuishouding en permacultuur (tuinaanleg). Daarnaast starten we met het leren van de Portugese taal om beter te kunnen integreren met de lokale bevolking.

Dus……. er is werk aan de winkel, maar voorlopig gaan we gewoon nog naar de supermarkt om onze boodschapjes te doen en zijn we in de mooie omgeving van Eindhoven te vinden. We ontmoeten jullie allemaal graag op de gebruikelijke momenten en plekjes om lief en leed te blijven delen……..en ook al zullen jullie in de toekomst wat meer uit ons oog zijn, jullie blijven beslist diep in ons hart.

Rob & Liesbeth

7 thoughts on “Welkom!

 1. Jaa het is er zo mooi! Super stoer dat jullie dit gaan doen… en nu maar bloggen over jullie avonturen!

 2. Gerda en Thijs : Wij vertoeven momenteel in de Algarve en zijn gisteren een kijkje gaan nemen bij jullie droomplek. Het is er ongelooflijk mooi en rustig. Wij begrijpen jullie keuze om jullie hier definitief te vestigen volledig. Het klimaat is hier ongekend aangenaam. De mensen heel vriendelijk . . . hier voel je je snel thuis. Wij waarderen het dat jullie je hart volgen en lezen met plezier de ontwikkelingen van jullie plannen.

 3. Je enthousiaste en persoonlijke verslag werkt zo aanstekelijk Liesbeth, dat Fred en ik nu ook met andere ogen naar ons (kleine) groentetuintje in Tienray kijken. Sinds een half jaar maken we al zelf compost, dus het begin is er. We wensen jullie alle succes en een prachtig leven in Portugal. Voor je geweldige inzet voor Talent zal ik je eeuwig dankbaar blijven. Wie weet leiden de rust en ruimte nog tot nieuwe inspiratie, ook voor het Fonds. Yvonne

 4. Beste Liesbeth en Rob,
  Heel veel succes met de geweldige initiatief. De foto’s zien al veelbelovend uit. Tot binnenkort! Ilona en Hans

 5. Wat vind ik dit allemaal mooi om te lezen, zo gaaf! Het klinkt allemaal zo fijn en doordacht wat jullie van plan zijn met een mooi stuk land als dit. Daarnaast word ik nog eens extra enthousiast van de plannen om samen met de natuur te gaan werken en dat dan samen met een architect en plantenoefening vanuit thuis te gaan realiseren!

  Bij deze houd ik mij ten zeerste aanbevolen mochten er ooit handen nodig zijn om pikhouwelen, kwasten, zaailingen of schoffels te hanteren op weg naar jullie droomhuis!

  Groeten,

  Koen

 6. Dit is echt geweldig. Ik gun het jullie van harte. Jullie foto’s geven al een duidelijk beeld, in één woord fantastisch. En wat een groenrijke omgeving. Ik word er helemaal enthousiast van. En wie weet leren wij veel van jullie om ooit eens zelfvoorzienend te gaan leven. Heel veel succes toegewenst. :-)
  Groeten, Saskia

 7. Anders denken, durven en elkaar inspireren gaat echt helpen! Geweldig dat jullie samen zoveel moois gaan realiseren.
  Kom graag kijken en meedoen met jullie en hoop met Rob ook inspiratie en vernieuwing te vinden voor onze andere activiteiten. Zou mij verrassen als niet op een natuurlijke manier gaat gebeuren.

  Nico

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s