Closing the year 2017

And yet another year has come to an end…

Now that we’ve lived here for four years and the farm is more established, the focus this past year was on learning and sharing knowledge with the local community. Besides the many volunteers helping us out, there were three main events that took place:

The year started with three practicals as part of a Permaculture Design Course taught by Joshua Gomez. A group of about fifteen friends and locals joined in and together we learned about pruning, wastewater system management, foodforest creation and 18-days compost building.

In June, we hosted a holiday retreat, which was a pilot project that turned out to be a great success. ‘At your Own Pace’ (‘Op Eigen Toeren’) organised a program focused on resilience in the context of chronic fatigue. Diana and Paulien have planned another retreat for the coming year.

 

We also facilitated a summer school activity with the children of the ‘Centro de Estudos Mentes Brilhantes’, which turned out to be fun and interesting for the pupils, volunteers and ourselves. The children learned about permaculture skills and got their hands dirty in four workshops spread out over August, the hottest month of the year.

And now we are looking forward to hosting more of such events in the future that are in harmony with the micro ecosystem that the Quinta is turning into.

We are ready for 2018 and trust it will turn out to be as awesome as last year.

Wishing all of you happiness and well-being!

Liesbeth & Rob

Advertisements

Smooth operation

Moving the animal pen and fencing to a next spot has become a frequent ritual. Its always a ‘to do’ when there’s lots of people in the house, as we need at least 4 pairs of hands to do the pushing. After many runs we’ve managed to turn the activity from an animal circus with pigs escaping to a quick and smooth operation. 

Christmas & New Year

img_0376

Nu we het jaar 2016 afsluiten en van de rust rond de feestdagen genieten, kijken we vol vreugde en dankbaarheid terug op de ontwikkelingen die plaatsvonden.

Het waren wonderlijke samenlopen van omstandigheden die er voor zorgden dat we vele mensen hebben ontmoet hier op de boerderij. Een beweging van verbinding met familieleden, vrienden, en nieuwkomers creëerde betekenisvolle momenten. Hartelijk dank aan iedereen die hieraan bijdroeg. We kijken vol spanning en met vertrouwen uit naar wat het volgende jaar zal brengen.

Festival of love

We’re still feeling the good vibes as a result of the weekend celebration with Floris & Claudia getting married. 100 friends and family bundled their efforts to create a festival of love.

Tents were hitched, tables were set, wholesome food was cooked and eaten, stories were shared, music was made, dance moves were shown, fresh compost was produced.

It was an exciting test to see if the quinta could harbour and provide for such a large group of people. Now the stillness has returned but the intense connections and memories that were made are lasting.

image

 

Resultaat quiche

Hier zie je het proces en het resultaat. Het was lekker en gezond, helemaal opgegeten. Helaas geen kliekjes voor de varkentjes die het ook graag hadden geproefd 🐷🐽

Binnenkort volgt een verhaaltje over de bouw van de aardkelder die zo goed als af is.

Voor korte updates kun je ons ook vinden op facebook en instagram via @quintadafontevelha

Filmpje en quiche recept

Natuurlijk Quiche

Quiche is een hartige open taart van korstdeeg gevuld met diverse groenten/vlees/vis ingredienten overgoten met een custard van ei/room/kaas. Mijn variatie vandaag is een korstdeeg van biologische volkoren meel, gevuld met groenten en kruiden uit de tuin met een ei/kokosmelk custard.

De hoofd groenten zijn groene bladgroenten: paksoi en wilde spinazie die in een sautee van knoflook, ui, paprika, cherry tomaatjes, voorgestoofd worden in een pan op het vuur. Estragon en currykruiden zijn op het laatste moment toegevoegd. Het deeg bestaat uit 250 gr volkoren biologisch meel, 125 ml koud water, 60 ml olijfolie, een eigeel en theelepel zout. Goed mengen en kneden voordat je de deegbal een half uurtje in de koelkast laat rusten. De custard heb ik gemaakt van drie verse kippeneieren en 8 lepels kokosroom en wat zout. Kokosroom maakt het gerecht minder zwaar en vet dan wanneer je kaas en koemelk room gebruikt. Je kan varieren naar eigen smaak. 

Oven op 200 graden, baktijd ongeveer 35-45 minuten.
Tips: 
Zorg dat de vulling niet te nat is, laat het vulmengsel goed uitlekken voordat je het in de bekleedde vorm giet.

De volgende keer zou ik pijnboompitjes of walnoten toevoegen als topping.

Bijzondere groente: wilde spinazie oftewel Lambs Quarter, een snel groeiend eetbaar (on)kruid. Het bevat weinig water en is daarom rijk van smaak, je proeft echt spinazie! Het zit vol vitaminen en mineralen en heeft een medicinale werking. Deze wilde spinazie groeit waarschijnlijk niet in Nederland dus de meest gangbare gewone spinazie lijkt ook prima als vervanger.
Een foto van het proces en resultaat komen later!


De natuur een handje helpen

Door goed te observeren leer je wat. De natuur heeft de eigenschap zichzelf te onderhouden door gebruik te maken van de middelen die er zijn. Voor de (ongeduldige) mens is het interessant om die processen te onderzoeken en een helpende hand toe te steken wanneer het zinvol is een gunstiger of sneller resultaat te bewerkstelligen. In dit geval gaat het om de vijver die als waterbassin gaat dienen. Onze keuze is het om op een natuurlijke manier, zonder bodem- en wandbekleding, de vijver te vullen met regenwater. Als de bodem verzadigd raakt zou het water na verloop van tijd vanzelf blijven staan. De realiteit tot nog toe is dat, na het eerste jaar, het water nog wegzakt ondanks onze ondersteuning met het regelmatig bijvullen uit de waterbron en regenwater vanuit de dakgoten. Toch leren we van de permacultuur principes dat het mogelijk is. Het zal zijn tijd duren totdat de bodem is ingeklonken. Intussen planten we bomen en struiken rondom de vijver op de juiste plekken zodat in de toekomst schaduw gecreëerd wordt om verdamping te minimaliseren. Ooit zullen er waterplanten, kikkers en vissen in leven, misschien wel eenden of ganzen!

imageOok het zuiveren van water of het maken van compost/humus doet de natuur zelf. Dit proces te versnellen en verbeteren is, net als het vijverproject, een leuke uitdaging. Er bestaan eenvoudige manieren om met natuurlijke middelen ondersteuning te geven. Bijvoorbeeld met het bouwen van een eco-afwaterings-systeem met wormenfilter om het afvalwater te recyclen. In samenwerking met ‘Futuramb Vermifiltration’ is een ton geïnstalleerd en gevuld met lagen zand, kiezel, zaagsel en wormen, dat werkt als een filter. Het gebruikte huishoud- en toiletwater worden opgevangen in de septic tank op het land waar de eerste filtering plaatsvindt. Daarna drupt het afvalwater door het eco-filter via een ondergrondse leiding de moestuin in. Nu is het afwachten of de wormen doen waar ze het beste in zijn, afval eten. Behalve het eco-filter hebben we ook een grote container voor regenwater (van de dakgoten) geinstalleerd in de moestuin met overloop naar de vijver. Een mooi extraatje voor waterbuffering tijdens de regenmaanden.

image imageDan is er nog een ander wormensysteem opgestart voor het bespoedigen van compostproductie: de wormenbak. Met keukenafval, koffiedik en krantensnippers mesten we wormen vet. Ze zetten deze stoffen om in hoge kwaliteit compost wat door een rooster naar beneden valt en opgevangen wordt. Het is een snelle en efficiente manier om super compost te produceren en daarmee de planten te verwennen.

imageimageNiet alles staat alleen nog in het teken van wormen hoor! Onze energie is hard nodig voor het kruid-vrij-houden van alle jonge planten en bomen zodat die niet overwoekerd raken. Dat is een behoorlijke uitdaging ondanks de hulp van de varkentjes en kippen die smullen van het malse voorjaarsgroen. De welkome regen in combinatie met vrij hoge nachttemperaturen heeft de natuur doen exploderen, de lente lijkt al aangebroken. Dit maakt ons weer enthousiast om de voorjaars- en zomergroenten binnenkort te gaan inzaaien. Tegelijkertijd staat de winterkost nog te groeien waarvan we nog dagelijks eten en dat is meer dan voldoende voor mens en dier hier.

imageMet enkele groepsbijeenkomsten, workshops en feestjes in het verschiet zal er dit jaar weer veel beweging zijn op het land en in- en rondom het huis. We verheugen ons daarop en stomen de plannen klaar. Later dit jaar laten we met wat foto’s zien hoe je een Portugese quinta kan omtoveren tot een romantische huwelijkslocatie met kampeergelegenheid voor tientallen jongelui. We gaan het meemaken en de wormen zullen overuren moeten draaien!

Ons valt op dat we langzaam maar zeker naar het doel om 4 uur per dag te werken, toe groeien. Dagelijkse routine, waaronder dierenverzorging, neemt ongeveer een uurtje per dag in beslag. Andere buiten werkzaamheden doen we in hooguit 2-3 uur. Ruimte dus om lekker te strandwandelen, te zingen in het koor, lokale bijeenkomsten te bezoeken of een terrasje te pikken. Terwijl wij chillen kunnen de planten en bomen groeien en bloeien, de varkens woelen, de kippen hun ei leggen, de honden waken, de wormen composteren en de zonnepanelen electriciteit en warm water produceren. Al behoorlijk zelfvoorzienend en dat hoort bij het idee om een ‘Farm for the Future’ te verwezenlijken.

Tip: regelmatig verschijnen er korte berichtjes op Facebook, hier is de link

https://www.facebook.com/Quinta-da-Fonte-Velha-358312850938190/

image

image

Kerstwens

Het jaar loopt ten einde, we kijken graag nog eens terug naar het verloop van de gebeurtenissen. Voor iedereen zullen er hoogte- en dieptepunten zijn geweest, vreugde en verdriet, twijfel en vertrouwen. Dat is zoals het leven geleefd wordt, anders is het niet. Zo ook voor ons.

En nu breken de feestdagen aan, de gelegenheid om ons te omringen met onze dierbaren. We nemen tijd voor rust en stilte die we vooral vinden in de natuur. Nieuwe inzichten ontstaan spontaan.

We beginnen met veel enthousiastme en energie aan het nieuwe jaar. Een vleug van zorg om de wereldwijde ontwikkelingen overschaduwen dit gevoel enigszins. Maar met z’n allen bewegen we mee in de stroom van verandering en leven onze dromen.

We wensen jullie allen fijne Kerstdagen en een vredig Nieuwjaar.
Rob & Liesbeth

Christmas wish and Happy 2016 Liesbeth & Rob

Wat eten we vandaag?

Elke dag schrijft men in de media artikelen over bewust eten en verschijnt er wel een nieuw kookboek. Er is veel interesse in het voedsel dat we dagelijks tot ons nemen. Dit is niet verwonderlijk als je kijkt naar wat voeding met mensen doet. We eten niet meer alleen lekker, maar vooral ook bewust. De vele kookboeken gebruiken wij graag, omdat de recepten in deze boeken goed bij de quinta-stijl koken passen. Een mooie aanvulling daarop zijn de persoonlijke recepten die door onze gasten zijn toegevoegd aan het receptenboek van het huis. Deze recepten vormen een fijne herinnering aan de vele uurtjes kook- en eetplezier samen.image

Tijdens onze ochtendwandeling verzamelen we de laatste vijgen van de oeroude boom die kilo’s vruchten heeft geproduceerd dit seizoen. Samen met een rijpe granaatappel, amandelen, een paar aardbeien en framboosjes vormt dit een mooie basis voor het ontbijt, dat verder bestaat uit havermout met kaneel, vruchten en geroosterde pompoen- en zonnebloempitten. Een geurende pot kruidenthee wordt gezet van verschillende combinaties: lavendel/rosemarijn, pepermunt, munt of venkel. Pure natuur kun je wel zeggen, en het smaakt verrukkelijk.

De eenjarige seizoensgroenten vragen vooral onze aandacht. We beleven veel plezier aan het groeien, verwerken/koken en eten daarvan. Het is een ware sport geworden om van elke maaltijd met de producten van het land iets bijzonders, eenvoudigs en smakelijks te maken. Op dit moment zit er in het mandje: pompoen, biet, bleekselderij, zoete aardappel, gewone aardappel, rode ui en knoflook. Met een bosje verse kruiden van rozemarijn, tijm en laurier en een paar ingevroren sinaasappelstukjes (van vorig seizoen!) maken we hiervan een flink gevulde bakplaat geroosterde groenten uit de oven met daarop een beetje kaas en amandel. Toppie, iedereen blij!

imageEn als de oogst een dagje schraler uitvalt, dan koken we met wat er is. Een uitdaging om meer te doen met minder. Aardappel  en groene bladgroenten met daarover salie-knoflook boter, parmezaanse kaas en granaatappelpitjes voor erbij. Dat maakt een heerlijk lunchgerechtje. Of een quiche van spinazie, prei, geitenkaas, walnoten en verse eieren, “meer moe da nie zijn” zouden onze Belgische vrienden zeggen.image

imageWe zijn op het punt beland om zelf zaad uit de vruchten te verzamelen en te drogen voor een nieuwe oogst in het volgende seizoen. Dat is weer een nieuwe tak van sport. De pompoenpitten van een heerlijke vrucht uit de winkel van vorig jaar zijn deze zomer uitgegroeid tot reuze exemplaren, waarmee we de wijde omgeving zouden kunnen voeden; daarbij smaken de pompoenen ook nog verrukkelijk. De zonnebloem- en tomatenzaden waren een redelijk succes. Als we overproductie hebben, ruilen of delen we met buren en kennissen en zorgen we natuurlijk dat de diepvries gevuld is voor de winter (er kan nu al niets meer bij!).imageimage

Sinds 2 maanden verblijft een geitenhoeder met zijn 80 geiten en 6 honden op het buurland. Van hem hebben we al enkele malen verse geitenmelk gehad, die enorm romig en vol van smaak is. Wellicht een idee om zelf ook een paar geiten te gaan houden voor de melk en geitenkaas. Om het werk met de bosmaaier te besparen, zouden de geiten bovendien het gras en kruid kort kunnen houden. Maar ze mogen onder geen beding los lopen, want dat zou het einde betekenen van onze met zorg geteelde groenten en fruit. We denken er nog even over na….image

IMG_4878Als het om slow- en fastcooking gaat, komt de zelfgebouwde leemoven aan bod. Vooral het langzaam opstoken van het hout tot 450 graden C kost wat geduld. Daarna is er even geen sprake meer van slow-cooking, als de huis bereide pizza’s in 2 minuten goudbruin en knapperig uit de oven komen. De smaak van de hete stenen bodem en het hout proef je in de pizza, heerlijk! Als het vuur tempert en de temperatuur naar 250 graden zakt gaat er een stoofschotel in de oven om gaar te pruttelen. Aan het eind van de bakserie volgt nog een brood. De kunst is dan het juiste moment, met de juiste temperatuur te treffen. Tot nog toe ging dat op de gok, maar tegenwoordig komt er een temperatuur laser pistool aan te pas. Een technisch snufje in combinatie met de alternatieve leemoven……… alles kan!IMG_4898image
image

Oh, en we hebben verdrietig nieuws: onze Kobbe, een van de Vietnamese hangbuik zwijntjes, is overleden. Op enig moment zagen we hem onder de vijgenboom wroeten, uitgebroken uit het dierentuintje. Blijkbaar had hij veel te veel afgevallen gefermenteerde vijgen gegeten. Dat bleek helaas fataal…. braken doet een zwijntje blijkbaar niet en dus zwol zijn buik gigantisch op. De volgende ochtend overleed hij. Hij rust nu zacht begraven onder de appelboom en ligt daar dus lekker te composteren. Of we eraan dachten om hem aan het spit te rijgen? Nee, dat kwam niet in ons op. We eten vandaag weer lekker groenten en fruit van het land.