De natuur een handje helpen

Door goed te observeren leer je wat. De natuur heeft de eigenschap zichzelf te onderhouden door gebruik te maken van de middelen die er zijn. Voor de (ongeduldige) mens is het interessant om die processen te onderzoeken en een helpende hand toe te steken wanneer het zinvol is een gunstiger of sneller resultaat te bewerkstelligen. In dit geval gaat het om de vijver die als waterbassin gaat dienen. Onze keuze is het om op een natuurlijke manier, zonder bodem- en wandbekleding, de vijver te vullen met regenwater. Als de bodem verzadigd raakt zou het water na verloop van tijd vanzelf blijven staan. De realiteit tot nog toe is dat, na het eerste jaar, het water nog wegzakt ondanks onze ondersteuning met het regelmatig bijvullen uit de waterbron en regenwater vanuit de dakgoten. Toch leren we van de permacultuur principes dat het mogelijk is. Het zal zijn tijd duren totdat de bodem is ingeklonken. Intussen planten we bomen en struiken rondom de vijver op de juiste plekken zodat in de toekomst schaduw gecreëerd wordt om verdamping te minimaliseren. Ooit zullen er waterplanten, kikkers en vissen in leven, misschien wel eenden of ganzen!

imageOok het zuiveren van water of het maken van compost/humus doet de natuur zelf. Dit proces te versnellen en verbeteren is, net als het vijverproject, een leuke uitdaging. Er bestaan eenvoudige manieren om met natuurlijke middelen ondersteuning te geven. Bijvoorbeeld met het bouwen van een eco-afwaterings-systeem met wormenfilter om het afvalwater te recyclen. In samenwerking met ‘Futuramb Vermifiltration’ is een ton geïnstalleerd en gevuld met lagen zand, kiezel, zaagsel en wormen, dat werkt als een filter. Het gebruikte huishoud- en toiletwater worden opgevangen in de septic tank op het land waar de eerste filtering plaatsvindt. Daarna drupt het afvalwater door het eco-filter via een ondergrondse leiding de moestuin in. Nu is het afwachten of de wormen doen waar ze het beste in zijn, afval eten. Behalve het eco-filter hebben we ook een grote container voor regenwater (van de dakgoten) geinstalleerd in de moestuin met overloop naar de vijver. Een mooi extraatje voor waterbuffering tijdens de regenmaanden.

image imageDan is er nog een ander wormensysteem opgestart voor het bespoedigen van compostproductie: de wormenbak. Met keukenafval, koffiedik en krantensnippers mesten we wormen vet. Ze zetten deze stoffen om in hoge kwaliteit compost wat door een rooster naar beneden valt en opgevangen wordt. Het is een snelle en efficiente manier om super compost te produceren en daarmee de planten te verwennen.

imageimageNiet alles staat alleen nog in het teken van wormen hoor! Onze energie is hard nodig voor het kruid-vrij-houden van alle jonge planten en bomen zodat die niet overwoekerd raken. Dat is een behoorlijke uitdaging ondanks de hulp van de varkentjes en kippen die smullen van het malse voorjaarsgroen. De welkome regen in combinatie met vrij hoge nachttemperaturen heeft de natuur doen exploderen, de lente lijkt al aangebroken. Dit maakt ons weer enthousiast om de voorjaars- en zomergroenten binnenkort te gaan inzaaien. Tegelijkertijd staat de winterkost nog te groeien waarvan we nog dagelijks eten en dat is meer dan voldoende voor mens en dier hier.

imageMet enkele groepsbijeenkomsten, workshops en feestjes in het verschiet zal er dit jaar weer veel beweging zijn op het land en in- en rondom het huis. We verheugen ons daarop en stomen de plannen klaar. Later dit jaar laten we met wat foto’s zien hoe je een Portugese quinta kan omtoveren tot een romantische huwelijkslocatie met kampeergelegenheid voor tientallen jongelui. We gaan het meemaken en de wormen zullen overuren moeten draaien!

Ons valt op dat we langzaam maar zeker naar het doel om 4 uur per dag te werken, toe groeien. Dagelijkse routine, waaronder dierenverzorging, neemt ongeveer een uurtje per dag in beslag. Andere buiten werkzaamheden doen we in hooguit 2-3 uur. Ruimte dus om lekker te strandwandelen, te zingen in het koor, lokale bijeenkomsten te bezoeken of een terrasje te pikken. Terwijl wij chillen kunnen de planten en bomen groeien en bloeien, de varkens woelen, de kippen hun ei leggen, de honden waken, de wormen composteren en de zonnepanelen electriciteit en warm water produceren. Al behoorlijk zelfvoorzienend en dat hoort bij het idee om een ‘Farm for the Future’ te verwezenlijken.

Tip: regelmatig verschijnen er korte berichtjes op Facebook, hier is de link

https://www.facebook.com/Quinta-da-Fonte-Velha-358312850938190/

image

image

2 thoughts on “De natuur een handje helpen

  1. Liesbeth en Rob,

    Mooi! Veel succes gewenst,

    met vriendelijke groet,

    Dorien Ir T. L. van Doorn Dr van Beurdenstraat 12 5171 GB Kaatsheuvel +31(0)653331488

    >

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s