Eerste lustrum

Het is 5 jaar geleden dat we Nederland verlieten en een wonderlijk avontuur startten.
Het verlaten van familie en vrienden voelde toen raar en niet reëel. Het achterlaten van alles en iedereen wat vertrouwd is, is niet gemakkelijk. Maar het idee dat de afstand Nederland Portugal toch relatief klein en vrij vlot te overbruggen is, stelde ons gerust; we zouden elkaar niet zomaar uit het oog verliezen. Dat bleek al gauw te kloppen toen er zoveel belangstelling ontstond om ons te bezoeken. Die aanloop van familie, vrienden en bekenden is tot op de dag van vandaag nog steeds een feit en de gezelligheid die dat met zich meebrengt koesteren we zeer. Natuurlijk komen we zelf ook wel eens in Nederland voor bijzondere gelegenheden, heel soms met z’n tweeën als er oppas is voor onze toko en anders om beurten.

En als je ons vraagt waarom de hele ommezwaai een wonderlijk avontuur is? Tja, het proces van de verandering naar de levenswijze van dit moment die zo dicht bij de natuur en de basis ligt, bracht veel teweeg. Het werd één grote ontdekkingstocht; immers de kennis, kunde en ervaring hoe te leven op een boerderij met zo min mogelijk impact op de omgeving in een ander land met vreemde taal en cultuur en klimaat, was totaal nieuw voor ons. De cursussen die we volgden, de interactie met ervaringsdeskundigen, informatie uit boeken en van het internet, de in- en uitgaande lieve mensen die vol overgave kwamen klussen, dat allemaal samen met een flinke dosis energie en vertrouwen, gaven ons goeie moed en resulteerde in een boeiend proces en de fantastische staat waarin wij en de quinta (boerderij) nu verkeren.
Het veranderingsproces heeft ons uit de comfort zone gehaald. Dit zorgde voor nieuwe inspiratie, creativiteit en durf, maar ook soms voor onzekerheid. De nieuwe levensstijl heeft ons een hoop wijsheid én blijheid gebracht.

Onlangs kregen we de vraag van iemand die wilde weten wat er zoals veranderd is op het land in vergelijking met toen we hier kwamen wonen. Dat gaf ons de impuls om foto’s door te spitten en herinneringen op te halen. Echt leuk en verbazingwekkend om de schrale bomen en struiken van toen terug te zien die nu floreren en produceren. De bewoners die hier lang geleden zoveel fruitbomen (sinaasappel, granaatappel, loquat, olijf, amandel, johannisbrood, vijg, laurier etc) hebben aangeplant zijn we eeuwig dankbaar! We konden de meeste bomen en planten weer tot leven wekken en hebben daaraan massa’s nieuwe beplanting toegevoegd om meer diversiteit te bewerkstelligen.

toen                                                          nu

Het doel om onze ‘footprint’ te verkleinen en dus te leven met minder impact op de aarde, is een grote uitdaging. Niet alleen hebben we ons consumeer gedrag drastisch ingeperkt maar ook experimenteren we op verschillende manieren met recyclen. Bijvoorbeeld door aanwezig materiaal te verwerken tot een nieuw bruikbaar product dat echt toevoegt. Alleen al het bedenken van een verwarmingssysteem voor de plantenkas met gebruik van lege wijnflessen gevuld met water, overige stukken regenpijp en een ventilator, is plezierig en soms hilarisch. Of een ander recycle project wat erop gericht is om drie jaar verzamelde droogtoilet-inhoud tot mest te laten composteren. Momenteel verdelen we deze tot zwart goud veranderde rijke menselijke mest als voedingsstof over alle fruitbomen.
Dit zijn zomaar een paar voorbeelden waarmee we experimenteren (natuurlijk op basis van  gedegen naslagwerk wat bewezen heeft dat het werkt en veilig is).
Zulke bezigheden, maar ook het regelmatig sparren met gelijkgestemden en het volgen van cursussen blijven ons inspireren en is ‘food for thought”.

De dierenwereld op de boerderij bestaat momenteel uit Serra en Ringo, de honden die hun taak om te waken, maar ook om te socialiseren met mens en dier, vrij ernstig nemen. Dan is er poes Tilda die als uitstekende jager ongewenste diertjes opruimt. Zij ligt het liefst de hele dag op je schoot te spinnen. De twee hangbuik zwijntjes Beppie & Nellie werken flink om het land onkruid vrij te maken. De vijf kippen zijn hersteld van een rustperiode en voorzien ons nu weer elke dag van smakelijke eieren. De overige drie eenden zijn vooral heel gezellig, hopelijk zorgen ze binnenkort weer voor jonge aanwas. Ook zij helpen het onkruid te beperken.

Het wilde dierenrijk heeft zich in de afgelopen jaren geweldig uitgebreid. Er zijn vele soorten vogels, insecten en andere kleine dieren aan komen waaien die een graantje meepikken en hier goed gedijen.
Zoals gehoopt hebben de maatregelen die we namen voor extra wateropvang en het verrijken van de bodem het gewenste effect opgeleverd voor de ontwikkeling van de  beplanting in zijn algemeenheid. De vijverwanden blijven wel nog poreus waardoor veel regenwater weglekt, maar ja, dat is dan toch weer gunstig voor de omliggende planten die daarvan profiteren: elk nadeel heeft zijn voordeel, toch?
Het belangrijkste element ‘de waterbron’ (fonte velha) levert steeds voldoende water van goede kwaliteit om de droge maanden door te komen. Daarvoor zijn we zeer dankbaar want zonder water is er geen leven.

Ons voornemen is om de komende tijd de basis die al gelegd is, verder te ontwikkelen. We merken dat er animo is van scholen om de kinderen meer in verbinding met de natuur te brengen. De workshops voor schoolkinderen die hier plaatsvonden waren heel geslaagd dus hier zouden we ons graag op willen richten evenals het geven van rondleidingen voor grotere of kleinere groepjes geïnteresseerden die op zoek zijn naar nieuwe inspiratie. En als het zover komt dat we meer voedsel produceren dan we nodig hebben, zouden we af en toe open deur kunnen houden voor een buurt oogstmiddag. Met de grote hoeveelheid sinaasappels aan de bomen gaat dat zeer binnenkort al gebeuren.

Regelmatig plaatsen we kleine updates op Facebook en Instagram voor de geïnteresseerden die niet weer een jaartje willen wachten op een nieuw blog verhaaltje met foto’s.

Lieve vrienden, het werd een uitgebreid verhaal wat heel fijn is om te kunnen delen. We kijken uit naar het contact met jullie, live, per telefoon en/of geschrift…………
Het einde van het jaar is in zicht en brengt een periode van rust, overpeinzing en inzichten met zich mee. Wij wensen iedereen veel inspiratie, levensvreugde, wijsheid, een goede gezondheid en geluk toe. Geniet en pluk de dag!

Gezellige en liefdevolle kerstdagen en een mooie start in het nieuwe jaar 2019!

Rob en Liesbeth

6 thoughts on “Eerste lustrum

 1. Beste Rob en Liesbeth, dank voor de prachtige reportage over jullie 1e lustrum in Portugal. Knap wat jullie daar allemaal tot stand hebben gebracht en een knappe natuur- flora- en faunaontwikkeling hebben gerealiseerd. Het ga jullie verder heel goed daar en lieve groeten en gelukkige feestdagen en nieuwjaar toegewenst door ons, Ruud en Gezien

 2. bete rob en liesbeth
  echt een jubileum om eens goed bij stil te staan. de oude bron is verjongd, de grond is vruchtbaar, het groen is groeiende, de oogst voldoende
  mooie beesten, lieve mensen
  wat een goed besluit van jullie.
  geniet nog heel lang
  jeanine en dick

 3. Heel leuk zo’n uitgebreid verslag te lezen. Wij denken nog met plezier terug aan de fijne vakantie
  op de Quinta . Geweldig wat jullie allemaal bereikt hebben .
  Donderdag komen David en marcia bij ons een kerstmaal koken, waarna zij met kerst naar Portugal reizen . Wij zijn erg blij met Marcia en de gezelligheid die ze brengt. Samen zijn ze een fijn stel.
  Wij wensen jullie fijne feestdagen en weer een uitdagend en gezond 2019.
  Groeten, en tot ziens. Peter en trudy.

 4. Lieve Liesbeth en Rob, Van harte gefeliciteerd met jullie lustrum! Wat hebben jullie veel werk verzet en een iets moois neergezet!! Geweldig!! Fijne feestdagen gewenst en alle goeds voor 2019! Liefs van Wies en Wim

  Outlook voor iOS downloaden

  ________________________________ Van: Quinta da Fonte Velha Verzonden: zondag, december 16, 2018 8:59 AM Aan: wiesverberne@hotmail.com Onderwerp: [New post] Eerste lustrum

  quintadafontevelha posted: “Het is 5 jaar geleden dat we Nederland verlieten en een wonderlijk avontuur startten. Het verlaten van familie en vrienden voelde toen raar en niet reëel. Het achterlaten van alles en iedereen wat vertrouwd is, is niet gemakkelijk. Maar het idee dat de af”

 5. Lieve Liesbeth en Rob,

  Ongelooflijk hoe alles groeit en bloeit bij jullie en dat alles dankzij jullie keiharde werk.
  De foto’s zijn geweldig en geven een hele goede indruk. Zeker weten dat jullie blij zijn met deze verandering in jullie leven. Hopelijk iedereen gezond en kids ok?
  Geniet van de feestdagen en een mooi, gezond en bijzonder 2019 gewenst.
  Liefs, Guy en Thera

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s