Leren over water, aarde en vegetatie

En we zijn weer terug van het seminaar (week) in de Algarve, Portugal. De fantastische inhoud van deze waardevolle cursus werd door Richard Perkins, uit Engeland, verzorgd. Een afwisseling van theorie en veldwerk heeft ons 5 dagen en avonden intensief beziggehouden. Fascinerend was de enorme kennis die deze wijze jongeman Richard heeft. Hij droeg dit uit op een uiterst sympathieke, spontane en positieve wijze. De groep deelnemers van 12 personen werd meteen vanaf het begin meegenomen in zijn enthousiastme en toewijding.  Elk element van het “water thema” was interessant en direct toepasbaar op ons Quinta-project.

klasgenoten

Richard Perkins docent

Les in het veld

Wat heeft Richard ons geleerd over het “Dry land water management”?

Allereerst de kennis over de mondiale betekenis van water. Daar valt veel over te zeggen en heel veel om over na te denken. Een paar opmerkelijke discussiepunten:

de waarde van water is hoger dan die van olie;

water heeft een zeer fascinerend karakter en gedrag; over de samenstelling valt nog erg
veel te ontdekken;

regenwater is het zuiverste water dat op dit moment (gratis!) te krijgen is;

voortzetting van de huidige mondiale systemen om de standaard van ons
levensonderhoud te behouden heeft tot gevolg dat het klimaat snel en drastisch
verandert waardoor een water- en voedseltekort op korte termijn (10-30 jaar) dreigt;
dit zou het einde van het menselijk bestaan betekenen!

met een andere visie en implementatie van een nieuwe strategie (change of mind)
kan dit dreigende watertekort omgezet worden in voldoende schoon water voor
iedereen!

Voor ons betekent dit dat we op kleine schaal op een creatieve manier het gebruik van water optimaliseren voor eigen gebruik: eenvoudig, low-cost, gebruikmakend van de bestaande situatie die kan worden aangepast. Het resultaat geeft een groot rendement, op lange termijn met weinig interventie van menselijk handelen.

Waar doelen we op? Het regenereren van water met behulp van productieve aarde die opnieuw vruchtbaar gemaakt wordt want gezonde aarde houdt vocht vast en brengt voedsel voort. Het regenereren kun je op een intelligente manier bewerkstelligen met heel eenvoudige technieken zoals: intensieve compostering, water drupsysteem, regenwater opvang, levende vijvers met watergeul verbindingen, schaduwrijke struiken/bomen planten, natuurlijke windbrekers, grote diversiteit van lokale soorten vegetatie aanplanten tussen de bestaande planten, etc.
Dit alles zal in het begin wat tijd in beslag nemen maar op den duur kan het eco-systeem op eigen kracht voortbestaan.

Concreet zou dit “in ons geval” betekenen dat we starten met het opnieuw vruchtbaar maken van de grond in de sinaasappelboomgaard die de afgelopen 6 jaar geen onderhoud heeft gehad en nu als eerste aandacht nodig heeft. In de tussentijd maken we een ontwerp om van deze sinaasappelboomgaard een schaduwrijke “eetbare bostuin” te maken met veel diversiteit aan lokale vruchten- en notenbomen met o.a. avocado, amandel, papaya, mango, pijnboom, loquat, vijgen, zoete aardappel. De volgende stap is dan: nieuwe aanplant realiseren en het aanleggen van vijver(s) met watergeultjes waarbij het hoogteverschil en de bestaande terassen belangrijke natuurlijke hulpmiddelen zijn die het ons beslist gemakkelijker zullen maken.

hands on

hands on

De deelname aan het seminaar was een deel van de activiteiten tijdens ons verblijf de afgelopen 2 weken in Portugal. Spannend was ook de ontvangst van de huissleutel en de officiele entree als huiseigenaar.

over de drempel

Verder hebben we het grondstuk en het huis geinspecteerd en watermonsters genomen uit de waterbron om te laten testen in het laboratorium. Met de architect hebben we de alternatieven op een rij gezet voor wat betreft de verbouwing en systemen van het huis. De globale uitwerking hiervan staat nu op papier klaar om ons over te buigen en definitieve keuzes te maken. De mogelijkheden zien er veelbelovend uit. We verheugen ons dan ook op een spoedige voortgang en wellicht kan er eind van dit jaar begonnen worden met de verbouwingswerkzaamheden.

huisontwerp onder de arm

schets van het renovatievoorstel

One thought on “Leren over water, aarde en vegetatie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s