Start renovatie quinta

Het heeft even geduurd voordat er nieuws te melden viel over de voortgang van ons project, maar nu zijn we verheugd om de ontwikkelingen te kunnen delen. We zijn 10 dagen in de Algarve geweest om ter plekke verdere voorbereidingen te treffen.

Allereerst is er een poort met omheining gemaakt voor de veiligheid.

poort met rechts het vroegere waterhuisdepot

poort vanaf de weg

Het huis:
Nadat de renovatieplannen in september door de architect op papier waren gezet, startte de onderzoeksfase. Gekeken werd of de bouwconstructie stevig genoeg is om de wensen ten aanzien van de verbouwing in vervulling te laten gaan. We waren verrast te ontdekken dat het huis (veel) meer dan 200 jaar oud blijkt te zijn. De dikke muren die uit leemblokken bestaan houden de binnentemperatuur in elk seizoen op een natuurlijke wijze aangenaam. Er zal wel ondersteuning van de muren aangebracht moeten worden om de bestaande wanden te verstevigen en stabiliseren. Dat gaat gebeuren met kleiafwerking voor de beste ecologische vochtregulatie. De meeste veranderingen binnenshuis die op papier staan kunnen waarschijnlijk verder zonder problemen uitgevoerd worden. Het uitgraven van de grond aan de oostzijde van het huis is al bijna klaar en bleek niet al te moeilijk te zijn. Aan deze zijde van het huis wordt een nieuwe moderne entree gebouwd die samenvloeit met het oude rustieke deel van de boerderij. Om alles duurzaam en comfortabel te maken is een grondige renovatie nodig. Vernieuwing van de bestaande vloeren, ramen, dak, veranda en het aanbrengen van keuken, buitenkeuken, badkamers e.d. staan op het plan.

uitgraving oostkant

uitgraving

overleg ter plekke

graafmachine aan het werk

Het is nu aan ons om een voorstelling te maken van de functionaliteit van alle vertrekken en de materialen te kiezen. Samen met de architect werken we enthousiast en gestaag voort. De creativiteit en kennis over dit project ontwikkelt net zo vlot mee. Interessant is het om te ontdekken dat er op het gebied van duurzame ecologische materialen zoveel te vinden is dat we voor heel veel keuzes komen te staan. We beleven veel plezier tijdens onze tochtjes op zoek naar informatie bij terra cotta fabriekjes, timmerbedrijfjes of onooglijke werkplaatsen voor moderne houtkachels die we ergens in de “middle of nowhere” vinden. We staan dan voor de uitdaging om te communiceren met de werklieden en verkopers in “teletubby portugees” en gebarentaal. Het geduld en de vriendelijkheid van de mensen is geweldig en uiteindelijk lukt het steeds weer met antwoorden op onze vragen thuis te komen. Dit moedigt ons aan om het leren van “huis tuin en keuken Portugees” in de praktijk te brengen en een redelijke kans van slagen te geven. Oefenen is ons motto!

Andere voorzieningen:
De studie naar mogelijkheden om op het gebied van water en electriciteit zelfvoorzienend te zijn is bijna afgerond. De vooruitzichten stellen ons tevreden tot nog toe. Of het water uit de bron drinkbaar gemaakt kan worden is nog wel de vraag maar het ziet ernaar uit dat de bomen en planten in elk geval hiermee bewaterd kunnen worden en niet hoeven te verpieteren. We kunnen starten met het aanleggen van een waterdrupsysteem in de citrusboomgaard waarna we de bomen van een flinke compostlaag zullen voorzien. Als het aan ons ligt kunnen ze zich dan herstellen en goede vruchten dragen. De aanlevering van warm water en elektriciteit via zonnepanelen kan geen probleem zijn met de hoeveelheid zonne-uren die we mogen verwachten in dit prachtige stukje Portugal. Dit systeem wordt momenteel uitgewerkt.

Regen:
Het najaar zorgt op dit moment voor de zeer gewenste regen.  De conclusie uit onze observatie tijdens de enorme hoosbuien van de afgelopen week is dat de regen zeer goed door de grond word geabsorbeerd. Dat is goed nieuws voor de bestaande bomen en struiken, je ziet ze opfrissen en sommigen zelfs bloeien. Er staan heel veel olijfbomen die behoorlijk vol hangen.

olijven en nog meer olijven

sinaasappels in wording

De buren:
De eerste contacten zijn gelegd met de buren en dat stemt ons vrolijk. In feite zijn er geen directe naaste buren omdat het grondstuk aan de zuidzijde te koop is (wie waagt zich aan 4 ha grond met een ruïne erop?) en de gepensioneerde achterburen hun huis hebben verlaten om in een appartement te gaan wonen. Verderop in onze straat (300m) woont een echtpaar van Duitse afkomst en een Portugees/Engels echtpaar. Uiterst vriendelijke mensen met uiteenlopende achtergronden en interesses, boeiend zou je kunnen stellen. Het glas is al geheven op een fijne burenrelatie dus daar is het zaadje gezaaid en al ontkiemd. Het lenen aan elkaar van hulpwerktuigen blijkt een normale gang van zaken. Het probleem van overproductie van paardenmest bij de buren lossen we graag op door deze dankbaar te gebruiken voor compostering. Ook alweer geregeld en iedereen is blij.

Oh ja, wellicht belangrijk te melden dat ze daar niet aan postbodes doen. We hebben geen brievenbus! En het dichtstbijzijnde postkantoortje wordt gesloten wegens bezuinigingen. Je kunt ons straks bereiken via telefoon en internet zolang dat blijft werken, en anders……….kom je gezellig op bezoek!!!

Nu dachten we al het nieuws gedeeld te hebben en warempel onze laatste dag voordat we huiswaarts zouden vertrekken beleefden we spannende avonturen. Afgelopen donderdag was het beestachtig slecht weer met veel regen, storm en onweer. We wilden graag die omstandigheden ervaren op de quinta dus reden we er naar toe. Misschien dat jullie in het nieuws gelezen hebben dat er een uitzonderlijke weersituatie was in de Algarve met een heuse tornado die enorm veel schade heeft aangericht met gewonden? Tja, je voelt hem al aankomen…….die tornado kwam vanaf zee via Carvoeiro en ging rakelings ten westen langs ons (huis) af richting de supermarkt bij het volgende dorpje Lagoa en trok een spoor van verwoesting verder landinwaarts naar het heuveldorp Silves. Op dat moment stonden wij tot aan de knieeen in de modder op de oprit en konden net op tijd de auto de oprit oprijden en in veiligheid brengen voordat deze door de modderstroom werd meegenomen. De weg was in een mum van tijd veranderd in een rivier (50 cm water in de straat…). De regen viel met bakken uit de hemel die pikzwart was en de bliksemschichten schoten in het rond. We hebben twee uur in de auto gezeten wachtend totdat het water zou zakken. Dat deed het na lange tijd heel langzaam. We durfden niet het risico te nemen om te gaan rijden maar we konden daar ook niet blijven.

overstroomde weg

blik vanaf onze poort

En plotseling was daar onze duitse buurman die in zijn 4WD voorop reed en ons uit de penarie zou halen mochten we wegdrijven. Ons kleine huurautootje was een soort bootje maar heeft ons veilig naar de hoger gelegen weg gebracht. Toen we de ravage bij de supermarkt ontdekten schrokken we ontzettend…….we zagen uitgerukte bomen, ingestorte daken en autos die van de weg af waren geslingerd. Pas later realiseerden we ons dat we enorm veel geluk hadden gehad. Het is verdrietig om te horen dat andere mensen hard zijn getroffen.

tornado ravage

Vooruitzichten:
Leuk om te melden is het dat we spontane aanmeldingen uit de vriendenkring van onze kinderen kregen om tussen kerst en nieuwjaar te komen helpen op het land. Intussen telt het gezelschap ongeveer 10 personen inclusief onszelf met onze dochters. Met zoveel handen gaan we  een aantal klussen aanpakken en wellicht ook afmaken. Dit belooft een bijzondere afsluiting te worden van een spannend jaar 2012.

4 thoughts on “Start renovatie quinta

 1. Hoi Liesbeth, Jullie hebben inderdaad geluk gehad met dat noodweer! Ik heb weer met veel interesse je verslag gelezen over de vorderingen van jullie “project”. Superleuk! Tot morgen, Groetjes, Wies

  Date: Sun, 18 Nov 2012 12:26:57 +0000 To: wiesverberne@hotmail.com

 2. Hi Rob en Liesbeth, ,In de eerste plaats blij te horen dat jullie het hebben overleeft ,wat een belevenissen , dus nu toch maar zoeken naar een stevige AWD Jeep , die misschien wat extra brandstof kost maar veel profijt kan brengen ! . Leuk om te zien dat jullie zo’n goede voortgang maken met het project en dat het enthousiasme alleen maar lijkt toe te nemen.
  Rob ,In ieder geval hebben we de komende weken weer voldoende stof om over bij te praten tijdens onze hardloop sessies ! Tot dan, groet Gerard

 3. Hallo jullie beiden, een avontuur blijft het, maar dan nu even anders! Je verbind een tornado niet direct met de Algarve, statistisch gezien zullen jullie dit fenomeen hopelijk,gezien hebben.
  Heerlijk om te horen wat een mooie impulsen jullie krijgen. Met Rob beleven wij ook prachtige nieuwe zaken vanuit ins ” groen ” denken. Dankbaar dat ik dit zo maar allemaal mag mee beleven.

  Nico

 4. Hallo Liesbeth. Via je email kwam ik op de site van Quinta da Fonte Velha terecht. En die heb ik met rooie oortjes gelezen en bekeken. Fantastisch ! Wat een goed plan. Nederland is een heerlijk land om er te werken. Maar als dat niet meer nodig is, dan is een totaal nieuwe omgeving een gezonde uitdaging. Alles wordt anders. En dat houd je jong, denk ik.
  Ik wens jou, en de mij onkende Rob, heel veel plezier met de opstart van een nieuwe fase in jullie leven. Geniet ervan. Ik blijf jullie via deze site graag volgen. Jan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s