Teamspirit in het groen

De zon scheen, de lucht was schoon, de vogels floten en wij werkten moeiteloos, vol overgave en met veel plezier. We hebben 10 dagen lang genoten van de geweldige sfeer met elkaar. Elke ochtend op tijd aan het ontbijt en vervolgens naar de quinta om de handen uit de mouwen te steken. De jaarwisseling was een welkome onderbreking die we al kokkerellend en smullend vierden in huis, gevolgd door deelname aan het feestgedruis van Albufeira en een nieuwjaarsduik op 1 januari in de zee om het hoofd te koelen.

nieuwjaarsduik

De diversiteit aan werkzaamheden op het land zorgden ervoor dat er er veel afwisseling voor iedereen was. Het proces van de groeiende teamspirit werkte aanstekelijk waardoor we heel wat klussen konden afmaken. Een behoorlijk deel van het irrigatiesysteem werd aangelegd in het eerste stuk van de citrusboomgaard.  Palmen werden gesnoeid, geultjes gehakt, compostlagen uitgespreid, heuvelbedden gecreëerd, onkruid/gras gemaaid, rommel opgeruimd en compost gemaakt. Om dit allemaal te bewerkstelligen waren er “ingrediënten” nodig zoals stro, mest, compost, karton, water en werktuigen. De verzameling hiervan leverde soms hilarische taferelen op. Zo hebben we bij gebrek aan aanhanger, meerdere ritjes met de huurauto(!) naar de buren ondernomen om de paardenmest op te halen. En de jacht op karton, om vele vierkante meters bodem te kunnen bedekken, heeft menig supermarktpersoneel in de buurt verbaasd doen opkijken als we alweer kwamen vragen of ze hun leeg verpakkingsmateriaal aan ons wilden afstaan.

Een heel spannend moment was de komst van 15 ton compost die in een enorme vrachtwagen werd leeggestort recht voor de ingang van de poort. We hadden gehoopt dat het spul tot in de tuin gebracht kon worden maar jammer genoeg was de bocht te nauw en hebben we anderhalve dag nodig gehad om met twee kruiwagens het zaakje binnen te brengen en de ingang weer vrij te maken.

Ongelofelijk veel werk werd er verzet met 9 mensen. Het weer werkte mee door droog en zonnig te zijn met een aangename temperatuur, zo rond de 18 graden. Af en toe gingen de korte broeken aan en de blouses uit om ook nog een zomers tintje mee te pikken. De regen van de afgelopen tijd had de grond lekker vochtig gemaakt waardoor het hakken en scheppen vrij gemakkelijk te doen was.

Met het uitproberen van de oude buitenbakoven werd ook op het culinaire vlak de quinta ingewijd. Door ons enthousiaste koksteam werd een heus 4 gangen diner met gegrilde vis buiten op het terras op tafel getoverd met behulp van de meest geimproviseerde keukenuitzet ooit! Daar zaten we dan aan een romantisch diner bij zonsondergang, gehuld in een warme trui tegen de koude avond. We hebben nog lang bij het kampvuurtje  kunnen nagenieten.

De een-na-laatste dag zijn we met zijn allen op bezoek gegaan bij de boomkwekerij waar we een fantastische keuze aan planten en bomen ontdekten. Elk van ons heeft na rijp beraad een passende boom of plant gevonden en deze met veel toewijding geplant in de boomgaard. Het resultaat staat er nu: kersen-, mango-, avocado-, nectarine-, abrikozen-, limoenen-, hazelnoot-, vijg-, aalbes-, bosbes-bomen en braam-, passievrucht-, jasmijn-struiken. Ze staan nu fier rechtop en  zijn goed verzorgd.  Een paar kwetsbare fruitbomen zijn ingepakt om mogelijke vorst te kunnen weerstaan. Naast het feit dat deze bomen straks vruchten zullen dragen zijn ze ook bedoeld om schaduw te creëeren en vocht vast te houden. We zijn heel benieuwd naar de ontwikkeling hiervan.

mangoboom beschermd tegen vorst

mangoboom beschermd tegen vorst

In de volgende fase zullen we in ditzelfde deel van de boomgaard lage struiken en grondbedekkers aanplanten zoals bijvoorbeeld zoete aardappel, aardbeien, kruiden, pompoenen, tomaten ed. Door deze toevoeging ontstaat uiteindelijk een grote variatie aan fruit, groenten en noten/vruchten in de boomgaard. Stap voor stap en met voortdurende observatie, afstemming en  aanpassing zoeken we de juiste balans om een eetbare tuin te ontwikkelen. Het volgende stukje boomgaard nemen we pas onder handen wanneer dit eerste experiment resultaat oplevert. We bedanken Nina, Koen, David, Rik, Diana, Claudia en Marcia heel hartelijk voor hun teamspirit in het groen. Wellicht dat er opnieuw een groepje enthousiastelingen ontstaat om de volgende stap te maken.

De renovatie van het huis is langzaam op gang gekomen. Enig voorwerk voor de nieuwe entree en de patio aan de achterkant van het huis is gedaan. Het echte werk moet nog beginnen………

This slideshow requires JavaScript.

3 thoughts on “Teamspirit in het groen

  1. Goed verhaal dat een helder idee geeft van wat jullie aan het doen zijn, en hoe het gaat. Heerlijk, zo’n familie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s