Creëren en experimenteren

Na 6 weken ziet de nieuwe aanplant, uit de kerstperiode, er alleraardigst uit. De 20 geplante bomen en struiken staan er gezond bij op twee twijfelaars na. De lente is begonnen en de groei zit er in ondanks de frisse nachten die zo rond de 5-6 graden zijn. Overdag schijnt meestal het zonnetje en loopt de temperatuur op tot rond de 15-17 graden. De regelmatige regenval heeft de grond mooi vochtig gemaakt en wederom hebben we weer lekker kunnen werken in en rondom de boomgaard. De geur van de sinaasappelbloesem is intens en verrukkelijk! We ontdekten dat de bomen ieder in verschillende stadia van ontwikkeling zijn: de ene sinaasappelboom is net in bloei terwijl de andere al rijpe vruchten geproduceerd heeft. Er zijn bomen die zure vruchten dragen en er zijn bomen die zoete handsinaasappelen voortbrengen of perssinaasappelen, we plukten  elke dag een emmertje om ze uit te proberen. Een paar bomen zijn inmiddels goed gesnoeid en een begin is gemaakt met het verwennen oftewel composteren van een nieuwe serie bomen. Het was weer een mooie belevenis in gezelschap van Freek en Claartje die geweldig hebben meegeholpen!

Een prachtig gezicht is de bloesem in de amandelbomen die nu op zijn mooist zijn!

bloeiende amandel

bloeiende amandel

Behalve een kruidentuin zijn er ook weer nieuwe fruitbomen aangeplant: appel, vijgen, kaki (diospyros) en loquat (Japanse mispel). De laatste twee, zijn bomen met een heilzame werking van vruchten en bladeren die oorspronkelijk uit zuidoost Azië stammen. Ze gedijen ook prima in het Algarvische klimaat. Volgens José, de buurman die ons drie zelfgekweekte loquat boompjes bracht, geven deze prachtig grote vruchten af om te gebruiken voor jam, gelei, sap of lekker in een salade. Het blad kun je drogen en is goed voor het maken van krachtige thee. José heeft ons de beste plek aangewezen en daar staan ze nu, ingebed met een mooie mix van stro en compost van onze eigengemaakte super-compost-hoop. Het kan niet anders dan dat zij hun best gaan doen.

De rest van het bestaande irrigatiesysteem in de boomgaard hebben we verder ontdekt en is nu vrijwel geheel aangesloten op de grote pijp die uit de waterbron komt. De straaltjes bronwater lopen nu ook weer leuk uit de oorspronkelijke pijpjes het zwembad in! We gaan binnenkort op zoek naar een permanente goede waterpomp. In maart doen we de volgende ronde.

Behalve de vooruitgang op het land kunnen we melden dat er volop bedrijvigheid is in het huis. De nieuwe entree neemt vorm aan, de trap is gemaakt. De opgetrokken muren laten de slaapkamerindeling beneden zien. Sleuven voor de leidingen liggen open en enkele sloopwerkzaamheden zijn voltooid. De versteviging van de oude muren is klaar. De lemen muur (oorspronkelijke achterkant van het huis) is nu maar liefst 128 cm dik!! Daarmee wordt de vensterbank in de woonkamer eentje waarop je met gemak liggend een dutje kan doen…

Rondom het huis is de grote JCB-tractor aan de slag geweest om grond te egaliseren en een deel naast het huis op te hogen met “overige grond”. Ook is het nieuwe toegangspad klaar dat loopt van de poort via de boomgaard naar de oostzijde van het huis waar de ingang is.

De vaart zit er goed in. De vloeren, ramen en deuren worden binnenkort besteld. In de tussentijd bekommeren we ons om het uitzoeken van keuken- en badkamer benodigdheden. We verwachten in maart en april zelf weer polshoogte te kunnen nemen.
We laten dan graag weer van ons horen!

One thought on “Creëren en experimenteren

  1. Heel leuk om zo op de hoogte te blijven van alles wat jullie daar doen en bedenken. Goeie foto’s. Veel succes

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s