Voortschrijdend inzicht

Nu de renovatie van de oude boerderij goed en wel van start is, is het spannend om te zien hoe de 2D plannen werkelijkheid worden in 3D. De ruwbouw van de nieuwe entree is zo goed als klaar en er wordt nu ook binnenshuis gewerkt. Bij het opruimen van het oude stucwerk en de bestaande tegelvloer op de bovenverdieping worden we verrast door de prachtige oude muren, gemaakt op traditionele wijze van taipa blokken. De dikke muren (60 cm) werden destijds, net zoals op de benedenverdieping, opgetrokken met blokken aangestampte aarde. Deze muurconstructie is van oudsher een veel voorkomende toegepaste bouwwijze in de streek. Het natuurproduct aarde heeft een sterk ademende eigenschap en garandeert daarmee het gehele jaar door een ideaal binnenklimaat. Met deze wetenschap gaan we nog eens opnieuw kritisch kijken naar onze keuze voor de afwerking van de muren en naar  het energiesysteem waarmee we huis en haard verwarmen straks. Ook hebben we te maken met veel vocht vanaf de zee en hitte en droogte in de zomer, belangrijke factoren  die meetellen.

photoDus gaan we weer ons huiswerk doen en bezoeken experts op het gebied van aarde/klei afwerking, hout- en pelletkachels, warmwaterboilers- en pompen, zonnepanelen en kooktoestellen etc. Alle mogelijke energiesystemen en combinaties herkauwen we om te bekijken wat dan wel het beste is. Het blijken heel veel puzzelstukjes te zijn die na diepgaand onderzoek in elkaar gaan vallen. Tijdens deze zoektocht komen we uit bij zowel vrienden, bekenden als ook nieuwe contacten die hun kennis en eigen ervaringen met ons willen delen. Dat inspireert enorm. Altijd fijn om met anderen te kunnen sparren. Over een tijdje hopen we ook de ervaring te hebben om tips en adviezen te kunnen geven over eco-energiemanagement met een “levend project” als voorbeeld.

IMG_3130

Erg blij zijn we met de architect die niet terugschrikt van een rotsblok tussen de keukenmuur en de technische ruimte. De rots blijft daar zitten en we verplaatsen gewoon de verwarmingsapparatuur naar de patio. De tekeningen zijn weer aangepast en zie, de keuken wordt plotseling wat ruimer ondanks het rotsblok….abacadabra!

IMG_3132

10 thoughts on “Voortschrijdend inzicht

 1. Begint al aardige vormen aan te nemen , vergeet niet de nodige leidingen aan te leggen voor een
  toekomstig huisnetwerk TV en internet (draadloos is gebleken ook niet altijd stabiel)

 2. Verrassing na verrassing. En het lijkt aldoor maar mooier te worden. Moedig voorwaarts.

 3. Liesbeth en Rob, nogmaals dank voor een prachtige week rondom jullie Quinta. Prachtig om te ervaren hoe aanstekelijk jullie inspiratie en gedrevenheid uitstralen.

 4. Kreeg de link van deze site onlangs van Marcia, leuk om de ontwikkelingen hier te volgen! Ik hoop natuurlijk snel eens op de koffie te komen. Ik zag ook nog een mooi stuk voorbij komen over de green business; verandering van spijs doet eten! Groetjes, Joost

 5. Fijn werk doen jullie daar. Je moest eens weten hoe mijn handen kriebelen. De blokken aangestampte aarde heten adobe. Adobe is sinds eeuwen een bouwmateriaal bestaande uit zand, water, klei en organische materialen zoals stro en mest. Het mengsel wordt in een mal gestampt en buiten in de zon gedroogd. Ik vermoed dat dit bij jullie wel het geval zal zijn. Doorgaans zijn dat ook heel grote blokken omdat de muren dik genoeg moeten zijn om de grote warmte buiten te houden. Dit procédé houdt tot op heden nog steeds stand.
  Zijn de citroenen al geoogst of is dat nog te vroeg? Laat me weten wanneer ik je het recept van mijn ‘lemoncurd’ moet bezorgen. (of moeten we dat ter plaatse komen demonstreren?) Ik kreeg het recept van Senora Do Carmo toen we op de Azoren waren.
  Nog dikke zoenen van Frank en mezelf en ‘keep on the good work’
  Solange

  • Hi Solange, wat denk je van een “lemoncurd-workshop”? We laten je weten wanneer we de eerste oogst verwachten en als dat nog wat langer duurt gebruiken we de onrijpe sinaasappels als variant :)
   We ontvangen jullie graag en hopen van je te leren…..lieve groet L&R

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s