Kamperen bij de Quinta in renovatie

We  kampeerden ruim drie weken op het land dichtbij de verbouwing van het huis. Het waren spannende weken waarin een heleboel gebeurde met regelmatig 14 bouwvakkers tegelijkertijd aan het werk. De leemstuc werd binnenshuis aangebracht en is nu klaar. Het resultaat is niet alleen prachtig maar je merkt  ook  direct het dempende geluidseffect en het binnenklimaat voelt prettig aan. Op sommige plaatsen hebben we delen van  de originele taipa muur vrijgelaten van stuc om dat fraaie werk zichtbaar te laten. Op de buitenmuren is de kalkstuc aangebracht (volgens traditioneel recept…). Ook over dit resultaat zijn we zeer tevreden. Na het aanbrengen van de kalkprimer en een transparante verflaag zal moeten blijken of alles voldoende vochtwerend is. We zullen dat het komende najaar merken als het gaat regenen. Eind augustus gaan we zelf aan de slag met binnen en buiten schilderwerk. Een flinke klus waarbij onze kinderen met vrienden komen helpen. We kijken uit naar deze volgende stap die ongetwijfeld ook weer veel gezelligheid met zich meebrengt.

leemstuc keukenkalkstuc buiten
Het leggen van het nieuwe dak was een enorme klus die de zeer bekwame dakdekker goed heeft uitgevoerd. Twee lagen kurk als isolatiemateriaal en een vochtwerende onderlaag zijn aangebracht voordat de terra cotta pannen gelegd werden volgens traditionele wijze. Oude en nieuwe pannen zijn gemengd voor een natuurlijke uitstraling. Prachtig vinden wij!

dak

Ook arriveerden de ramen en buitendeuren. Kambala/Iroko houten kozijnen, dubbel glas van stevige kwaliteit van een  specialist uit Noord Portugal. Aan het eind van de week zat er alles in en konden we het huis afsluiten. Nu hebben we een heuse voordeur.
Mooi vakwerk.

kalkstuc buitenDe beste tijd qua temperatuur om op het land werkzaamheden uit te voeren blijkt toch wel de ochtend te zijn. Dus gaan we met zonsondergang naar bed en zijn we bij het eerste daglicht te vinden in de boomgaard. Vlakbij de twee heuvelbedden met pompoenen, meloenen, aardbeien en kruiden, hebben we een derde “bed” gemaakt dat nu klaar is. Wederom een flink aantal lagen met karton, compost, stro en paardenmest gaan ervoor zorgen dat op de lange termijn hier weer een vruchtbaar stukje land ontstaat met een behoorlijk hoogteverschil. Dat laatste is dan weer  een handig voordeeltje om bukken te voorkomen bij het oogsten van groente en fruit. Nieuwe tomatenplanten, paprika en groene-  en rode kool doen inmiddels hun best om te groeien op dit zonnige plekje voorzien van een flinke irrigatieslang voor het broodnodige water.

IMG_2587De Algarve blijkt een veel gekozen vakantie bestemming te zijn.  Verrassend leuk was het dat we in deze periode zoveel bezoek (18 personen!) ontvingen van familie, vrienden en bekenden. We hebben hen bijzonder graag rondgeleid en uitleg gegeven over onze experimenten. Vele gezellige borrel- en koffie uurtjes hebben we bij de tent doorgebracht. Alle aandacht, ideeën en enthousiasme stimuleren ons extra om verder te gaan op de weg die we zijn ingeslagen.

IMG_3483IMG_2781Tot de tijd dat het huis hier bewoonbaar is (in oktober ?), kamperen we met veel plezier in de safaritent die we begin mei hebben neergezet. We experimenteren met de solar cooker en maken eenpansgerechten die wat smaak betreft voortreffelijk zijn. Het is even wennen met de instelling van de pan en de solar-schelp, maar als dat eenmaal lukt moet je uitkijken dat je je niet brand aan de enorme kracht van de straal. Slow cooking is het, een uitdagende meditatie.

IMG_3547De hele dag is het een oorverdovend lawaai van de krekels. Af en toe komt er een auto of paard en wagen voorbij maar voor de rest is het heerlijk rustig. De nachten zijn koel, de sterrenhemel indrukwekkend en de zon blijft schijnen. Het sprookje wordt vervolgd……….tot de volgende keer.

7 thoughts on “Kamperen bij de Quinta in renovatie

 1. Nou dat ziet er al heel goed uit! Het schiet nu echt goed op! In de tent ziet het er ook gezellig uit. Dat ga je straks nog missen als het huis klaar is….

 2. Geweldig Rob en Liesbeth,
  Dat ziet er allemaal heel goed uit. Jammer dat we het afgelopen maand niet met eigen ogen hebben kunnen zien. Maar we hebben al besloten dat we niet voor het laatst in Portugal zijn geweest. We komen nog een keer terug en dan is jullie quinta natuurlijk nog mooier als dat hij nu al is
  Henk en Mariette

 3. Rob en Liesbeth,
  Nu wordt het er echt wel mooi! Alles is zo goed doordacht en uitgevoerd met respect voor de plaatselijke en traditionele bouwtechnieken. Een pluim voor jullie beiden. We blijven benieuwd naar de verdere verhalen.
  Frank en Solange

 4. Liesbeth en Rob,

  Wat een prachtige verhalen en een mooie foto’s.
  Het ziet er allemaal zo “echt” uit ! Net of het helemaal geen sprookje is.
  Zo zie je maar weer . . . als je het beste van jezelf geeft worden luchtkastelen soms echte “kastelen”.

  TELG

 5. Wow Rob & Liesbeth, dit ziet er echt prachtig uit! Ik wist wel dat jullie hier mee bezig waren, maar heb me nooit gerealiseerd dat het zo’n mooi project is. Rob, bedankt dat je de link aan me hebt doorgestuurd; erg leuk om jullie vorderingen in Portugal mee te volgen!

  Groetjes, Yvonne

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s