De laatste hand aan het huis

Vanaf 1 december gaan we de Quinta bewonen! Alles is (bijna) zover om de spulletjes vanuit Nederland een plek te geven en het huis gezellig te maken. Op dit moment zijn we in Nederland, bereiden de verhuizing voor en genieten van gezellige momenten met familie en vrienden. We zitten nu middenin de sorteer fase van spullen en de dozen stapelen zich op. Over 10 dagen rijdt de verhuiswagen voor die een paar dagen later zal aankomen bij de Quinta. Dan is er een einde gekomen aan een periode van heen en weer gesjouw en keert de rust weder. Daar kijken we naar uit. Voor de allerlaatste afwerking en inrichting nemen we straks rustig de tijd als we er wonen, dat blijft een voortdurend proces.

zijaanzicht

waterpijpje

De afgelopen weken waren we vooral veel in Portugal ter plekke en is er nog flink gewerkt. Met name het leggen van de houten vloer boven was voor onszelf nog een behoorlijke klus en door tijdsdruk extra spannend. Het ging gepaard met veel pas- en meetwerk om de vloer tot de juiste hoogte te krijgen, Rob’s meetkundige inzichten en timmerervaring kwamen hier dan ook uitstekend van pas. Uiteindelijk is een dikke laag isolerend vulmateriaal van voornamelijk kurk gebruikt alvorens de oude eikenhouten plankenvloer erin te leggen. De spierpijn van dagenlange inspanning is alweer vergeten. Jullie begrijpen dat wij ons nog niet hebben ingeschreven bij het Algarvische fitness centrum.

ondervloer

vloer zagen

1398342_596596197069032_1327927451_o

wasbakjes

Quinta de Fonte Velha betekent: boerderij van de oude waterbron.
De oude waterbron is van oudsher een onderaardse stroom, die zich vlak voor ons huis onder het terras bevindt. Zo’n 1000 jaar geleden hebben de Moren, die toen in deze streek leefden, een 12 meter diepe schacht met watermolen gebouwd om het water naar boven te halen voor irrigatie van het land en het verzorgen van de dieren. Het oude systeem met waterwiel werd toen aangedreven door een ezel. Tot op de dag van vandaag bestaat de waterbron en de schacht nog. Nu gebruiken wij een pomp om het water via een nieuw aangelegd irrigatie systeem naar de bomen, planten en het zwembad te brengen. 

noria

De vorige bewoner had het gehele terras dicht gemaakt en daarmee de toegang van bovenaf bedekt en afgesloten. Nu is het opengebroken en wordt de originele waterbron weer zichtbaar. Met een lage muur rondom krijgt het mooie antieke kunstwerk de aandacht die het verdient.

1450188_595734910488494_519657132_n1453449_596596583735660_249457004_nEn dan hebben we nog nieuws…..een puppy uit het SOS Algarve Animals dierenopvangcentrum hebben wij geadopteerd. Onze hond Ziggi krijgt er een zusje bij. We zijn heel benieuwd naar de eerste ontmoeting van die twee en of ze vriendjes worden. De puppy komt uit een gevonden nestje van waarschijnlijk het “Serra da Estrela” ras; een Portugese berghond. Haar naam is Serra en zij zal ons en de Quinta gaan bewaken. Ze heeft al 4 weken bij ons gewoond en we kunnen niet wachten om haar in december weer op te halen. Het is een lieve intelligente dondersteen die de komende tijd nog wel zal zorgen voor spektakel en actie. Daarover de volgende keer meer.

serra

4 thoughts on “De laatste hand aan het huis

 1. Geweldig! Ziet er echt heel mooi uit, petje af. En super om de originele waterbron weer in het zicht te hebben, geeft idd iets karakteristiek aan het huis, tuin, omgeving.
  En wat is Serra een schatje om te zien, ik geloof meteen dat het een dondersteen is. Die zal jullie nog wel even bezig houden, ik moet er nu al om lachen.
  Ik wens jullie het allerbeste en zegen toe op de Quinta.
  Groeten, Saskia

 2. Nou Lies de vloer mag er zijn hoor! En die bron! Wat een prachtig kunstwerk. Het zwembad nodigt uit om er meteen in te duiken. Schattige pup is het. En dat bij jullie golden retriever. Die krijgt ongetwijfeld moedergevoelens.
  Liefs, Wilma

 3. Wat een goed bericht! De verhuizing is aanstaande. Ik kan me goed voorstellen wat jullie nu in Nederland meemaken: wat moet mee, wat kan weg, Zoveel dingen die je eigenlijk al jaren niet meer hebt bekeken, maar om die nu weg te doen…..Hevige gevechten, vooral met jezelf. En dan het huis, compleet met waterbron. Schitterend. Sterkte.
  Jan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s