Transformatie in harmonie

Lieve lezer, hier zijn we weer met een blog-berichtje dat voortaan als onderdeel van een vernieuwde website tevoorschijn komt. De hete Portugese zomerzon zorgde voor wat meer activiteiten binnenshuis. Dus richtten we onze aandacht op het stukje digitale communicatie, rustig zittend in de koelte achter de computer. Van jullie vragen we een beetje creativiteit door op de pagina met je cursor hier en daar te klikken voor pop up informatie of mogelijkheid tot reageren bij de blog-verhaaltjes, leuk voor als je van uitproberen houdt. We kozen voor de engelse taal om een breder publiek tegemoet te komen. De blog-verhaaltjes blijven in onze moedertaal bestaan. Oh, en daarnaast is er een Facebook pagina met wekelijkse kleine berichtjes. Iedereen kan daar regelmatig even koekeloeren wat we allemaal uitspoken.

Hoe gaat het hier? Zeer tevredenstellend, we voelen ons steeds meer een met alles om ons heen. Er blijft voortdurend beweging, zoekende naar nieuwe inspiratiebronnen. Zo waren de uitstapjes naar “Tamera village” en “Vale da Lama eco resort” heel interessant. Mooi om te zien hoe mensen in de buurt omgaan met de lokale klimaatsomstandigheden en hoe ze bewust met de natuur werken en wonen. Nuttige informatie die ons verder brengt en tegelijkertijd doet beseffen dat we dicht bij onze basis intentie en het waarom van onze nieuwe levenswijze willen blijven.

In gesprek met de vele bezoekers/reizigers/geïnteresseerden die hier waren, vonden waardevolle gedachte- en ervaringsuitwisselingen plaats over vragen zoals bijvoorbeeld: wij willen graag delen en leren met bezoekers, in welke vorm doe je dat? Of, hoe vind je een goede balans als je naast het quinta-leven ook werkzaamheden in Nederland wilt uitvoeren? Of, wat kunnen bezoekers verwachten als ze hier verblijven?

Het is interessant te ervaren dat er geen eenduidige antwoorden zijn want alles om ons heen beweegt en is veranderlijk. Het blijkt een “Go with the Flow” proces te zijn waarover je je blijft verwonderen. Misschien te vergelijken met een rups die transformeert naar vlinder en een zaadje dat zich ontwikkelt naar een plant met heerlijke vruchten. Voortdurend zijn we op reis zou je kunnen zeggen. Om dan geheel bewust deze reis in harmonie met alles te beleven, dat zou de kunst van het leven kunnen zijn……

Behalve mooie idealistische en filosofische ideeën zijn het klussen en het aanpakken van nieuwe en bestaande projecten aan de orde van de dag. Zo zijn de zelfgemaakte verrijdbare zon/wind schermen gereed en doen voortreffelijk hun werk, de keuken heeft een aangename temperatuur en sfeer, ook als de namiddagzon onbarmhartig door het grote raam naar binnen wilt schijnen.

IMG_7656

Onze voorkeur om het land te composteren met homemade (geproduceerde) compost heeft nu wel een zeer letterlijke betekenis gekregen met de komst van een zelfgemaakt compost-toilet bij de tent. Wat dat is? Je maakt een gat in de grond en zet er een afsluitbare container in. Je neemt gebruikte houten pallets en maakt een frame op comfortable zithoogte, zet de container erin en monteert een toilet deksel erop. Om de kleine boodschap van de grote te scheiden maak je aan de voorkant ook nog een plas-gootje verbonden met een grote plastic urineopvang-container.  Een paar plantjes  eromheen en hopla, klaar! Bij de super-de-luxe uitvoering hoort dan nog een aangebouwde douche, dit alles in de buitenlucht midden in de natuur. En zo beleven de regelmatige gasten van de prachtige safari-tent weer een andere dimensie als het gaat om sanitair comfort.

Het doel en effect van het compost-toilet? Als je weet dat menselijke uitwerpselen en de urine de beste en rijkste compost zijn, dan zou je ervoor kunnen kiezen om deze gescheiden op te vangen en te gebruiken om je land mee te bemesten (urine verdund met water direct te gebruiken bij bomen en de ontlasting vermengd met zaagsel, na 1,5 jaar te gebruiken als bodem verbeteraar).

IMG_7710

En wat gebeurt er als je rijke compost met de aarde vermengt? De aarde wordt super vruchtbaar, er groeien grote hoeveelheden verrukkelijke tomaten op je heuvelbed maar ook kunnen bijvoorbeeld  kleine bonenplantjes het begeven omdat ze niet houden van te intensieve compost. Zo leren we met vallen en opstaan de kneepjes van het boerenvak. Alle “trials en errors” gaan het logboekje in om het volgend jaar alles weer wat beter te doen.

IMG_7621

Al googlend op het internet ontdekten we een interessant recept van een extract op basis van gesneden olijfbladeren op alcohol. Nu drinken we elke dag een zelfgemaakt olijfbladeren extrakt borreltje, een levenselixer, goed voor hart en bloedvaten die o.a. de verschijnselen van vergeetachtigheid reduceert. Ook hier zijn we in de “uitprobeer fase”. Mocht het positief effect hebben dan delen we dit goedje graag met jullie. Mocht blijken dat het eerder een omgekeerde werking heeft, herinner ons dan graag aan het schrijven van een volgend berichtje!

photo 1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s