Een jaar quinta-levenslust

We herinneren ons hoe we precies een jaar geleden, december 2013, onze intrek namen in Quinta da Fonte Velha. Toen nog een chaos van meubels, verhuisdozen en af te werken klussen binnenshuis. Nu een oase van rust en schoonheid. Het creëren op deze plek is een vreugdevolle bezigheid, elke dag weer. Het is levenslust op z’n allermooist. We leven onze droom en daarvoor zijn we dankbaar.

Sinds een aantal weken is er een kas gekomen voor het kweken van plantjes zoals sla, rucola, tomaat,  koolrabi, radijs etc. Het is een goede bescherming tegen zon, wind maar ook de nachtelijke kou die nu zijn intrede heeft gedaan. De twee bananenbomen staan er beschermd bij totdat ze in het voorjaar de volle grond in gaan. Ze droegen al kleine vruchten toen Rob deze voor zijn verjaardag kreeg, verrukkelijk waren ze. Interessant is het om de uitbundige groei van bijvoorbeeld de slaplanten in de kas te zien tegenover de langzame groei  buiten de kas.

IMG_7872Als het gaat om de mate van zelfvoorzienendheid kunnen we stellen dat er een belangrijke stap voorwaarts is gemaakt. Naast de warmwatervoorziening die door 2 zonnepanelen wordt verzorgd is er sinds 2 maanden een heuse zon-energiecentrale werkzaam voor het opwekken van elektriciteit. Een dertigtal BenQ high power panelen met een capaciteit van 10 kWp verzorgen de opwekking. Het systeem dient naast het leveren van elektriciteit ook als  eerste testcase in Portugal voor de leverancier. Om het rendement te kunnen volgen is het systeem uitgerust met meetinstrumenten waar menig techneut helemaal van uit zijn dak zou gaan. Knopjes, meters, schakelaars en windmolentje zijn aangesloten op een website waarop statistiek registratie tevoorschijn komt. De zonuren, windrichting, temperatuur en noem maar op worden nauwgezet gevolgd, een duizelingwekkende website is het. Elke zonnige dag levert veel elektriciteit op, en nog beter…….weer een tevreden  smile op het gezicht van Señor Rob.

IMG_7861Intussen zijn we ook een cursus Portugees gestart op de talenschool in Portimao. Twee keer per week volgen we lessen in een klasje van 7, jong en oud gemengd en 4 verschillende nationaliteiten. We gaan er steeds met plezier naar toe, de klik met de klasgenoten en de docente is goed. Volgende week de laatste keer met een afsluitende lunch bij ons thuis. Iedereen wenst een vervolgcursus op deze basiskennis, dus ons eerste voornemen voor het nieuwe jaar is hiermee al gemaakt.

Dan gaan we begin februari iets heel spannends doen. Er ligt al geruime tijd een plan klaar om het water op het land beter te behouden. Dit plan is met 2 Nederlandse (aard- en waterkunde) studenten/vrienden uitgewerkt in de afgelopen maanden. De uitvoering houdt in dat er een vijver wordt aangelegd en twee grote sloten. Één sloot op het hoogst gelegen deel van het land en één helemaal beneden. Alles zal in verbinding staan met elkaar, met het doel regenwater beter/langzamer te laten infiltreren in de bodem. Hierdoor is er meer plantengroei mogelijk met uiteindelijk daaruit voortvloeiend een uitbundige natuurlijke biotoop. Er komt een werkgroep die de eerste helft februari hiermee aan de slag zal gaan. Het zou prachtig zijn als we dit gerealiseerd krijgen met als kers op de taart de aanplant van heel veel nieuwe bomen en struiken. We hebben er zin in!

Als afsluiting van een prachtig jaar waarbij we veel familie, vrienden, bekenden en nieuwe vrienden in ons midden hadden, volgt nu nog een selectie foto’s die geen toelichting nodig zullen hebben.

Jullie allen wensen we een mooie afsluiting van dit jaar en een vreugdevol 2015!

IMG_7519 IMG_7504 IMG_5594 image_00021 IMG_3763 photo IMG_4386 IMGP5745 IMGP5722 IMGP5720 IMGP5695 IMGP5485 IMG_7844 IMG_7748 IMG_7736 IMG_7726 IMG_7723 IMG_7718 IMG_7637 IMG_7609

IMGP5702 IMGP5480

 

 

3 thoughts on “Een jaar quinta-levenslust

  1. Lieve Liesbeth en Rob, Dank jullie wel voor dit prachtige en levenslustige verhaal.Alsof ik even helemaal bij jullie was. Ik ben helemaal trots op jullie. Wat gaaf het kasje! En ook complimenten over jullie schrijfstijl. Ik las het in no-time helemaal. Heel veel liefs en geniet van de komende kersttijd, Claartje

  2. Hoi Liesbeth en Rob, Blijft erg leuk om de ontwikkelingen op de quinta te lezen. Wat goed dat jullie nu Portugees aan het leren zijn. Best moeilijk toch?Ook volgend jaar zal ik uitkijken uit naar jullie belevenissen en ik hoop en wens jullie toe dat het weer net zo’n vruchtbaar jaar zal zijn. Heel veel groetjes,Wies

    Date: Thu, 11 Dec 2014 17:18:55 +0000 To: wiesverberne@hotmail.com

  3. Hallo, Prachtig, prachtig, het verhaal zowel als de foto’s. Geweldig dat jullie na een jaar zulk nieuws kunnen melden. Wij zijn heel blij dat jullie zo tevreden zijn en we hebben bewondering voor alles wat jullie in dat jaar bereikt hebben. Konden we het maar eens ter plekke bekijken! Maar zo is het ook goed. Laten we geregeld contact houden. Proficiat met jullie succes!!!! Fijne zondag en veel groeten, Mam en Pap

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s