Beestenboel en Waterproject

Tussen kerst en carnaval is er hier het een en ander gebeurd. We hebben 4 nieuwe dierenbewoners mogen verwelkomen en het quinta landschap is een regenwater systeem rijker.

Allereerst stellen we graag onze blonde vriend Ringo voor, afkomstig uit het dierenopvangcentrum Portimao: open, lief en trouw, ongeveer 1 jaar oud, type mix Rafeiro Alentejo (Portugese berghond). Hij voelt zich helemaal op zijn plek hier en wij zijn dol op hem. Hij is het beste speelkameraadje van Serra en in de ogen van onze bejaarde retriever Ziggi is hij een imposante kerel. IMG_7919
Het trio “Ziggi Stardust”, “Ringo Star” en “Serra dos Negros” zorgt voor veel spektakel. Een moment uit het oog verloren is het duo Ringo, Serra op stap en dolt alweer over het land van de buren. Ja, ook honden vinden het gras daar groener, net als mensen. Ziggi is blij dat ze de wilde spelletjes van Serra niet meer mee hoeft te spelen, zij is zeer op haar rust gesteld, dat mag wel als je 13 jaar hond bent.Screen Shot 2015-01-04 at 12.44.39De 3 vietnamese hangbuik biggetjes kennen jullie nog niet: Beppie, Kobbe en Nellie. Een komisch stel dat nieuwsgierig uit hun hooiberg gesneld komt als je hen roept. Deze varkentjes zijn intelligente beestjes, veel mensen houden ze zelfs in huis, je kunt ze opvoeden als een hond. Wij laten ze straks buiten delen van het land omwoelen om het onkruid vrij te maken en te composteren. Onze vrienden verblijven momenteel nog in het varkenshok totdat het hekwerk beneden in de boomgaard stevig is gemaakt. Zij hebben namelijk al bewezen dat ze meesters in het uitbreken zijn. Daar werd toen iedereen te opgewonden van, de honden achter de varkens aan, de kippen fladderden van streek in het rond en wij probeerden kansloos de beestjes te vangen. We hadden daar graag een filmpje van willen tonen maar helaas hebben we geen permanente webcam opgesteld die de vrolijke chaos had kunnen vastleggen.IMG_7964De eerste 2 weken van februari was een team van 5 jonge mensen (studenten-vrienden: water/landbouwkunde) hier in huis die hielpen met het ambitieuze waterproject. Met veel voorbereiding door skype overleg vooraf werd een plan uitgewerkt met het doel regenwater vanaf het bovenste deel van het land dmv sloten en dammen op te vangen en dit te verbinden met een beekje naar beneden dat uitmondt in de te graven vijver. Langs al deze sloten en rondom de vijver zou dan nieuwe aanplant komen. Dit alles om uiteindelijk de biotoop op het gehele land te verbeteren. De hamvraag was vooral of de graafmachine bij het graven van de vijver en sloten op alle gewenste plekken in de grond kon graven zonder voortdurend op rotsen te stuiten. Vol goede moed gingen we aan de slag en wonder boven wonder is dat allemaal gelukt. We zijn zeer tevreden met het resultaat. Een volle dag regen was al een voorproefje en leverde een grote plas water in de vijver en bevochtigende de grond mooi voordat de aanplant startte. Of er voldoende water in de vijver komt zal zich gaan uitwijzen de komende tijd….jaren? De handgemaakte beek bekleed met stenen/dakpannen en de uit hout getimmerde stuwdam en de bezinkbak bij de vijver moeten ervoor zorgen dat bij zware regenval het water soepel en gedoseerd de vijver in loopt. Aan een overloop is ook gedacht, die is gemaakt met een regenpijp die naar de straat voert. Als de vijver ooit eens zou overlopen, onze droom(!), dan ontvangen jullie een spoedbericht met ons al jubelend op een foto.IMG_8108 IMG_8076Alles op een rij gezet hebben we in die 2 weken het volgende geproduceerd:
200 meter sloten met dammen, 100m3 vijver, een stuw, een bezinkbak, 80 meter handgemaakte beek en 42 rijke maaltijden om lijf en leden te versterken. Daarnaast verwerkten we 10m3 compost en 30m3 hout snippers en plantten we 300 struiken en boompjes. Een set van 7 grote oude olijfbomen werden netjes gesnoeid, het oude hout is eruit. Een mooie prestatie (60 man/vrouw werkdagen) waar we enorm blij mee zijn. Door het enthousiasme van iedereen en de fijne sfeer is het spannende plan gelukt waarvoor we zeer dankbaar zijn. We moedigen de planten aan te groeien en hopen op een paar fikse regenbuien die gaan bewijzen dat het doel gehaald gaat worden.IMG_8164IMG_8140Nu de rust is wedergekeerd concentreren wij ons op het voorbereiden van lapjes grond waarin gezaaid en gepoot gaat worden om straks van een nieuwe lading groenten te kunnen genieten. In de kas staan de eerste potten met gekiemde zaden al gereed.

Met al deze acties doelen we op een meerjarenplan dat uiteindelijk een nog grotere diversiteit en productie vruchten zal opbrengen voor de huidige en toekomstige bewoners van dit stukje paradijs op aarde.IMG_8176 IMG_8189

5 thoughts on “Beestenboel en Waterproject

 1. Wat een hartverwarmend, prachtig verhaal. Jullie liefde en respect voor de natuur en het leven is zo mooi tussen de regels te lezen. Dank je wel dat jullie dit willen delen. Liefs, Claartje en Freek

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

 2. Goedemorgen Liesbeth en Rob,

  Gezellig om weer een bericht van jullie te ontvangen! En wat voor bericht! Een enorm werk verricht op jullie Quinta. Het ziet er zeer imposant uit. Jullie blijven maar bezig met nieuwe projecten, hoop dat jullie gauw de vruchten ervan kunnen gaan plukken! Daar is onze eikenboom snoeien in Frankrijk maar niets bij vergeleken. Toch heeft het al met al ons twee dagen gekost voordat alles ook weer verwerkt en opgeruimd was. Ik heb wel honderden aan het ontkiemende eikenboompjes verwijderd…. Verder hebben we een mooie week daar weer doorgebracht, met zelfs nog een bezoek aan het strand. In de ochtend lag er sneeuw, in de middag was het 20 graden. Terug hier weer aan het werk, nog even, tot de zomervakantie . En dan zit het er weer op voor mij, ik ga dan met pensioen! Kan ik wat vaker even bij jullie langskomen en de leuke beestjes bewonderen. Geniet van jullie stek, wij doen dat hier ook.Wanneer kom je je vader ophalen Liesbeth? Groeten ook van Aart,

  Yvonne

  Verstuurd vanaf mijn iPad

 3. Hallo Rob en Liesbeth,
  Dank voor jullie update, prachtig om te lezen en op de hoogte te blijven. Mooi dat jullie het water dat er gaat vallen gaan behouden op het land en niet laten weglopen naar beneden op straat etc. Hopelijk komt er ook een rijk vis- en amfibieleven in de vijver die gaat ontstaan. Een de menagerie breidt ook steeds verder uit, mooie beesten. Komen er ook nogeen paar geiten voor de melk, en de kaas, en misschien een tam rondfladderende papagaai die tegen jullie aan kan praten als jullie aan het werk zijn? Lijkt me wel geinig.
  Veel succes en plezier verder met het uitbouwen en vervolmaken van jullie paradijs, staat er al wel een appelboom voor de verleiding?
  Wij gaan van de zomer 3 wkn een flydrive vakantie doen langs pousada’ s in midden en noord Portugal. Beginnend met drie dagen Lissabon en dan naar het noorden trekkend langs alle mooie steden en natuurgebieden tot een eindje voorbij Porto. Tot slot langs de kust weer terug naar Porto voor drie afsluitende dagen, we verheugen ons erop!
  Wellicht dat we een volgende keer nog weer eens een bezoek aan jullie kunnen brengen in het zuiden.
  Alle goeds voorjullie en lieve groeten van ons,
  Ruud en Gezien Mittendorff

 4. Hallo Liesbeth en Rob,
  Leuk om over jullie vorderingen te lezen en te zien hoe jullie landgoed steeds vruchtbaarder en gezelliger wordt. Wat een onderneming, maar wat een geweldige hulp hebben jullie gehad!
  Ben heel benieuwd wat het jullie gaat opleveren.
  Het zou leuk zijn om het met eigen ogen te aanschouwen, misschien kunnen we volgend jaar weer plannen maken. Heel veel geluk en hopelijk tot ziens , lieve groeten Jolande de Jonge

 5. Bijzonder om allemaal te lezen. Wat een visie en doorzettingsvermogen! Yvonne

  Verstuurd vanaf mijn iPad

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s