Bom Dia!

Hallo beste vrienden en vriendinnen, hier is dan een nieuwe stand van zaken na het laatste bericht van februari. Velen van jullie hebben we in de tussentijd live of via skype/facetime gesproken, wederzijds contact blijft zeer waardevol.IMG_7268

Om dagelijks in de mooie natuur bezig te zijn is heerlijk. Het bouwen aan een duurzame leefomgeving heeft aardig gestalte gekregen. Het doel om nog maar een keer per week naar de winkel te gaan bereiken we met regelmaat nu de productie van seizoensgroenten en fruit lekker op gang is gekomen. We proberen een grote diversiteit aan groenten uit: kool, broccoli, bleekselderij, rode biet, aardappel, zoete aardappel, aardpeer, mais, prei, ui, knoflook, paprika, tomaat, artisjok, aardbei, allerlei pompoenen, meloenen en dan natuurlijk alle verse kruiden. Het eerste fruit van de nieuwe aanplant kunnen we in kleine hoeveelheden  oogsten: appels, nectarine, abrikozen, pruimen, frambozen en hazelnoten.

IMG_8271

IMG_8295

IMG_7153Het is plezierig om al deze lekkernijen tot gezonde maaltijden te bereiden. Dat gebeurt vaak in gezelschap van familie en vrienden die ons een handje helpen. Zo smaakt het eten nog lekkerder. Soms is er een overvloed aan bijvoorbeeld courgettes of tomaten. Die wordt deels ingemaakt/ingevroren, geruild of weggegeven aan vrienden en bekenden.

De drie biggen Beppie, Nellie en Kobbe zijn in hun sas beneden in de boomgaard waar ze de hele dag in de grond kunnen woelen. De kippen scharrelen tussen hen door en zorgen nog steeds voor eitjes en bemesting van de grond. Het hondentrio is in goeden doen waarbij Ziggi haar ouderdomskwaaltjes rustig ondergaat en het jonge duo Serra en Ringo in opperste staat van verliefdheid verkeert. Spelen, waken, slapen, dat doet het jonge stel allemaal samen. Ze zijn trouw gezelschap, vol aandacht als ze met ons de ‘Tour de Quinta” maken, elke ochtend en avond.

IMG_8285IMG_8278Aangezien er geen substantiële regen gevallen is sinds de aanleg van de waterwerken blijft de vijver nog leeg zoals verwacht. Het beekje hebben we nog niet zien kabbelen, daarop moeten we wachten tot het moment van de regenval in het najaar. Geduld dus nog even. Alle nieuwe aanplant verzorgen we daarom goed d.m.v. irrigatie, deels automatisch via het druppel systeem en deels met de hand; de tuinslang en emmertjes die we sjouwen. Je kunt je voorstellen dat de onuitputtelijke waterbron een groot geschenk is in deze hete droge tijd.

Het leek zo vanzelfsprekend dat we lekker de hele dag hier rond kunnen struinen tot het moment dat Rob werd overvallen door een fikse slijmbeurs ontsteking in zijn knie. “Dit is een bouwvakkers knie” zei de dokter, “overbelasting”. Een zeer pijnlijke en lastige ervaring, maar nu gaat het al stukken beter. Senior Rob loopt weer (voorzichtig) met hamer en spijkers rond om wat kleinere klussen aan te pakken. Het bouwen van de leemoven buiten bij het zwembad werd dus in fases uitgevoerd. Afgelopen week kwam de laatste deklaag erop. Nu nog wat details afwerken en een dakje erboven. Het resultaat is zeer tevredenstellend. Binnenkort dus een houtvuur maken en uitproberen, het is tijd om een “Pizza Summer Night” te organiseren, lekker!photo

thumb_IMG_5437_1024De vele klusjes en dagelijkse dingen houden ons lekker bezig. Dat vertraagt de integratie en het leren van de portugese taal hebben we gemerkt, ondanks de taalcursus die we trouw volgen. Tegenwoordig bewegen we ons dan ook wat meer buitenshuis. In het dorp Lagoa (3km) heeft het wereldwijde “Transition Initiative” de aandacht van een groepje enthousiaste dorpsbewoners. Daar hebben we ons bijgevoegd. Het gaat om een mondiale beweging die veerkracht zoekt als antwoord op fossiele energie, klimaat destructie en economische instabiliteit. Op verschillende vlakken werken buurtschappen samen om sterker en gelukkiger te worden. Welnu, een van de belangrijkste doelstellingen in Lagoa is: de bewustwording van noodzakelijke verandering. Een eerste stap wordt gezet met het creëren van volkstuinen. In een van de bijeenkomsten die regelmatig plaatsvinden in het centrum, werden wij gevraagd een presentatie over ons veranderingsproces te houden. Natuurlijk wilden we dit graag doen. Ons verhaal werd aller hartelijkst ontvangen en men vroeg naar de mogelijkheid ons project te bezoeken (power point presentaties zeggen niet alles). En zo organiseerden we een zondagmiddag rondleiding op de quinta, iedereen was uitgenodigd. Het verbaasde ons een groep van liefst 34 dorpsbewoners te ontvangen die geïnteresseerd waren en veel vragen hadden over de manier waarop we “boeren”. Voor de meesten was het behalve informatief ook een mooi zondagmiddag familie uitje. Voor ons was het een interessante ontmoeting met dorpsgenoten die we nu groeten bij een weerzien.

IMG_8202IMG_8211We wensen iedereen een heerlijke zomer(vakantie) toe en tot de volgende keer!

2 thoughts on “Bom Dia!

  1. Hallo Rob en Liesbeth, Dank voor jullie mooie update over de laatste ontwikkelingen. Dat fruit en groente ziet er mooi en lekker uit, om zo in te happen! Knap gedaan allemaal en elke dag weer te blijven doen. En ook de deelname in de transition groep in Lagoa en jullie presentatie en rondleiding, mooie uitbreiding en succes samen met alles. Wij genieten hier in het noorden van P. ook heel bijzonder. Het ga jullie verder goed en Rob volledig herstel van de slijmbeurs en knie. lieve groeten, Gezien en Ruud

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s